fortkar-cutout

ISTEN HOZOTT  A  FILÁK  VILÁGÁBAN !

 

Nem találkoztam még  hozzá hasonló  kutyával a földön ,mint  amilyen a Fila Brasileiro.

Alaphangon van benne  minden tudás ,és ösztön amit ember csak eltud képzelni !

Leírhatatlan szeretet  a család iránt ,és totális ellenszenv,bizalmatlanság  a külvilággal szemben  !

Ízig vérig őrkutya,amely határtalan önbizalommal ,és bátorsággal párosul ,temperamentuma teljesen egyedi és veleszületett  tulajdonsága ,és ez ami megkülönbözteti a többi kutya fajtától.

Már kölyökkorban érezhető és látható ,hogy a kis pici Fila kölykök nagyon gyorsan hozzákötödnek azokhoz akikkel együtt élnek ,és már ebben az életszakaszban gyanakszik az idegenekre ,morgással ezt jelzi is ,vagy egyszerűen hátatfordít .

 ❨Nem akarom ,hogy hozzám érj ! ❩

Fejlődése során ez az ellenszenv és idegengyűlőlet egyre erőteljesebb lesz ,és kb 1 éves korára ezt el is éri .

Isten irgalmazzon annak aki a közelébe akar menni ,és hozzá nyúlni vagy érinteni akarja ,biztos lehet benne ,hogy megfogja támadni !

Ezaz úgynevezett  ″Ojeriza″

(Ojeriza = Erős ellenszenv ,Utálat)

Ez lesz az a fordulópont ,ahonnan már nincs visszaút ,a kis hosszúfülő játékos cukorszirupból egyszercsak létrejön a családtagok tökéletes védelme és hűséges társa, az  idegenek halálos ellensége !

A Felnőtt Fila mint az árnyék ,ott lesz a család mögött ,és minden lépését védelmezni  fogja !

Ne feledjük, hogy a Filának provokációra van szüksége ahhoz, hogy támadjon, például, ha egy ismeretlen ember kihívásként mereven a szemébe bámul.

És itt válik nyilvánvalóvá a Fila egy másik tipikus tulajdonsága: ha bármiféle provokációval néz szembe, a bátorsága nem engedi, hogy akár egyetlen lépést is hátráljon.

Nem számít, hogy milyen eszközt használnak a támadáshoz, a Fila  reakciója mindig azonnali, spontán, és nyomát sem mutatja a bizonytalanságnak.

Előre és felfelé veti magát, és megkísérli elkapni a provokátor arcát vagy a nyakát.

Ezen a ponton a Fila  ismét  minden más kutyától különbözik (például a német juhásztól), amelyek csak parancsra támadnak, és azt teszik, amire betanították őket,  inkább csak kiképzésük erejéig számíthatunk rájuk, mintsem valódi bátorságuk és a provokátorral szemben tanúsított ösztönös reakciójuk miatt.

Az ön Filája viszont mindig éber és elérhető lesz, és könyörtelenül megvédi önt, ha szükséges, még akkor is, ha ön esetleg már képtelen neki parancsot adni erre!

 Otthoni környezetben  a Fila  gyengéd és odaadó gazdája és annak családja iránt.  

Nem rejtegeti az idegenek iránti ellenszenvét, éppen ellenkezőleg, őszintén és becsületesen agresszív.

Tulajdonságai a legjobb őrkutyává teszik, amit csak valaki kívánhat magának.

A személyisége csaknem emberi.

Van humorérzéke, és hangulata, de  többnyire igazodik a gazdája hangulatához.

Mindig árnyékként követi önt a házban és azon kívül is, és soha nem veszi le önről a szemét. Persze a számára ismeretlen emberekkel szemben tanúsított ellenszenve bizonyos elővigyázatosságot követel, és okozhat kellemetlenségeket.

A Fila Brasileirora mindig fokozottan kell figyelni, ha vendégek érkeznek a házba! Kiállításon, ha a bíró a szemébe néz, vagy ha megpróbál a kutyához nyúlni, megkockáztatja a támadást.

Mindez a Fila  jelleméhez tartozik, ezek a reakciók nagyon fontosak a fajta szempontjából.

Az első standard, több mint 30 évvel ezelőtt, még számításba vette ezeket a személyiségjegyeket, amikor úgy szólt, hogy a kutya nem büntethető, ha a kiállításon ilyenkor megtámadja a bírót !